شمعها ممکن است قطعات کوچک خودرو باشند، اما نقش مهمی در عملکرد خودرو دارند. حتی با تداوم تغییرات تکنولوژیکی در خودروها، شمع کوچک قدرتمند همیشه قطعه مهمی از یک پازل بزرگ بوده است. چه موتورها یک سیلندر باشند چه هشت سیلندر، دارای یک میل بادامک یا چهار میل، کاربراتوری باشند یا انژکتوری، شمع در تمام خودروها وجود دارد. شمع مسئول ارسال یک تکان سریع با ولتاژ بالای برق، برای یک شروع انفجاری است که ما آن را احتراق مینامیم. این امکان وجود دارد که در طولانی مدت شمع دچار خرابی شود، در ادامه روشهای تست شمع خودرو را عنوان خواهیم کرد.
شمع خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟
شمع خودرو یک قطعه کلیدی در سیستم اشتعال موتور خودرو است. کاربرد اصلی شمع، ایجاد اشتعال در سیلندرهای موتور برای سوختن مخلوط سوخت و هوا است. عمل اشتعال سوخت در سیلندرها باعث افزایش فشار و گرمای موتور میشود و این انرژی برای ایجاد حرکت توپر موتور استفاده میشود.
شمع خودرو از تعدادی قسمت تشکیل شده است، از جمله الکترودها و عایقهای الکتریکی. وقتی کویل اشتعال به وایر شمع جریان برق میدهد، در اثر تخلیه الکتریکی، شعلهای کوچک در فاصله بین الکترودهای شمع ایجاد میشود. این شعله به سوخت و هوا کمک میکند تا به دستگاهی به نام میکسر برسد و سوخت را سوزانده و توپر موتور را تولید کند.
بنابراین، شمع خودرو نقش اساسی در عملکرد موتور و کارایی خودرو ایفا میکند. نگهداری و تعویض منظم شمعها مهم است تا موتور به بهترین عملکرد خود برسد و مصرف سوخت بهینه داشته باشد.
عملکرد شمعها چگونه است؟
برای اینکه موتور با احتراق داخلی، کار و نیرو تولید کند، به سه چیز نیاز دارد: هوا، سوخت و احتراق. هوا با استفاده از یک سیستم ورودی به سمت محفظه احتراق سیلندر هدایت میشود. سیستم سوخت از اجزای متعددی برای رساندن سوخت که بنزین است، استفاده میکند. این کار با این هدف انجام میشود که این دو ماده با هم مخلوط شوند تا یک دستور ایجاد احتراق را تشکیل دهند.
برای ایجاد انفجار، یک سیستم جرقه زنی، ولتاژ بالا را به شمع میرساند. نوک شمع از الکترودهایی ساخته شده است که با یک شکاف کوچک از هم جدا شده اند. ولتاژ بالا برای پرش از شکاف لازم است، سپس جرقه بسیار مهمی را تولید میکند. هنگامی که جرقه درست، در لحظه مناسب تحویل داده میشود، آنچه به عنوان انرژی شیمیایی از ترکیب هوا و سوخت شروع شده است، به انرژی گرمایی ناشی از انفجار و سپس به انرژی مکانیکی تبدیل میشود که میل لنگ و در نهایت پیشرانه را به حرکت در میآورد.
هر جرقه معمولاً حدود ۱ میلی ثانیه طول میکشد و کل فرآیند هزاران بار در دقیقه تکرار خواهد شد.
نشانههای خرابی شمع ها
از آنجایی که شمعها نقش مهمی در فرآیند احتراق دارند، ممکن است یک یا چند علامت ایجاد شود که میتواند نشان دهنده خرابی آنها باشد. البته برای تشخیص قطعی باید از تکنسینها کمک بگیرید. اما در اینجا برخی از نگرانیهای احتمالی وجود دارد که ممکن است ناشی از خرابی شمع باشد:
مشکل استارت زدن وسیله نقلیه
از دست دادن قدرت
مصرف سوخت ضعیف
مشکل شمع نیز میتواند باعث روشن شدن یا چشمک زدن چراغ چک موتور شود.
اگر هر یک از این علائم هشدار دهنده را تجربه کردید، وسیله نقلیه خود را نزد یک تکنسین خودرو ببرید تا علت را به درستی تشخیص دهد. تشخیص صحیح برای اطمینان از علت، از انجام فرایند تعمیر، اهمیت بیشتری دارد.
انواع روشهای تست شمع خودرو
برای تست شمع خودرو و اطمینان از کارایی آن، میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. در زیر تعدادی از انواع روشهای تست شمع خودرو میپردازیم.
بررسی رنگ شعله: با روش اشتعال شمع و مشاهده رنگ شعلهای که ایجاد میشود، میتوان کیفیت اشتعال و وضعیت شمع را ارزیابی کرد. یک شعله سفید یا آبی نورانی نشاندهنده اشتعال بهتر و شمع سالم است. شعله زرد یا قهوهای میتواند نشاندهنده مشکل در شمع باشد.
استفاده از تستر شمع: تستر شمع یک دستگاه است که با استفاده از آن مقاومت الکتریکی شمع را اندازهگیری میکند. این تست میتواند نشان دهد آیا شمع دارای مقاومت صحیحی است یا خیر.
بررسی رنگ رسوبات: رسوبات بر روی الکترودهای شمع میتوانند نشانگر مشکلات باشند. بررسی رنگ و وضعیت رسوبات میتواند به تشخیص مشکلات در شمع کمک کند.
تست شمع در موتور: با تعویض شمع مشکوک به یک سیلندر موتور و سپس رانندگی تست، میتوان اثر تغییرات در عملکرد موتور را ارزیابی کرد. اگر مشکلها مرتفع شوند، این نشان میدهد که شمع ممکن است مشکل داشته باشد.
بررسی الکترودهای شمع: با مشاهده الکترودهای شمع و بررسی وضعیت و زنگزدگی آنها، میتوان از شمعها نیز نشانههای مشکلات دریافت کرد.
این روشها به کمک تخصصی یا با استفاده از تجهیزات و ابزارهای مناسب میتوانند به تست شمع خودرو کمک کنند و مشکلات آن را تشخیص دهند. توصیه میشود تست شمعها به صورت منظم در بازههای زمانی مناسب انجام شود تا از عملکرد بهینه موتور خودرو اطمینان حاصل شود.
مزایای تعویض شمعها
فواصل سرویس شمعها متفاوت است، اکثر سازندگان خودرو، زمان تعویض شمع را بین ۹۰۰۰۰ تا ۱۶۰۰۰۰ کیلومتر در خودروهای مدل قدیمی توصیه میکنند. که البته میزان استفاده از وسیله نقلیه نیز باید در نظر گرفته شود. هنگامی که شمعها تعویض میشوند، احتمالاً متوجه برخی از تغییرات زیر خواهید شد:
بهبود قدرت، افزایش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی این سه موضوع مهم را به خوبی درک خواهید کرد.
حرکت روان اعم از شروع، شتاب یا در حال حرکت یک شمع که به درستی کار میکند، حرکت خودرو بدون ایراد است.
کاهش خطر خرابی مبدل کاتالیزوری احتراق نادرست شمعها میتواند باعث جمع شدن و گرم شدن بیش از حد سوخت نسوخته در اگزوز شود که این موضوع امکان آسیب زدن به مبدل کاتالیزوری را دارد.
خرید شمع خودرو
اکنون که از نقش مهمی که شمعها در خودروی شما بازی میکنند، اطلاع پیدا کردید، میدانید که وقتی زمان تعویض شمعها فرا میرسد، شمعهای با کیفیت، انتخاب مناسبتری هستند. پس از اینکه روشهای تست شمع خودرو را انجام دادید و شمع معیوب را شناسایی کردید باید شمعهای باکیفیت را به جای شمعهای اقتصادی و استاندارد انتخاب کنید، میتوانید مطمئن باشید که برای وسیله نقلیه خود شمعهایی با ویژگیهای ارتقا یافته خریداری کردهاید که قطعات درجه پایینتر نمیتوانند این ویژگیها را ارائه دهند. شمعهای ممتاز نه تنها ویژگیهای معمولی یک شمع را برآورده میکنند، بلکه چندین برابر فراتر از شمعهای معمولی، کار کار می کنند .
عواقب استفاده از شمعهای ارزان قیمت
شمعهای ارزانتر معمولاً کیفیت پایینتری دارند و از مواد ضعیفتری ساخته شدهاند که به مرور زمان توانایی خود را برای ایجاد جرقه، برای فرآیند احتراق از دست میدهند. شمعهای درجه پایین ممکن است مطابق با مشخصات تجهیزات اصلی ساخته نشوند که میتواند منجر به مشکلات زیادی از جمله کاهش مسافت پیموده شده، شتاب ضعیف، خاموش شدن موتور و استارتهای سخت شود. اگر شمعهای درجه پایینتری را انتخاب کنید، ممکن است پیشرفتهای فناوری را که منجر به عمر طولانیتر و عملکرد بهتر میشوند را از دست بدهید. شمعهای با کیفیت پایینتر نسبت به شمعهای درجه یک میتوانند علائم رسوب را زودتر نشان دهند، به این معنی که باید آنها را بیشتر تعویض کنید.
به همین جهت توصیه میشود ابتدا سایتهای معتبر فعال در زمینه فروش این محصولات را بررسی کرده و قیمت روز آنها را به دست آورید
سخن پایانی
با استفاده از روشهای تست شمع خودرو میتوان به راحتی شمع را بررسی و چک کرد. در مرحله اول باید تغییرات ظاهری شمع را چک کنید، در صورت مشاهده هرگونه تغییرات از جمله تغییر رنگ، زنگ زدگی، روغن زدگی و موارد دیگر باید شمع را تعویض کنید. اگر از نظر ظاهری هیچ ایرادی را پیدا نکردید، میتوانید از اهم متر استفاده کنید و در نهایت با استفاده از دستگاه تست شمع، ایرادات را پیدا و در صورت لزوم شمع را تعویض کنید.
نکتهای که در مورد قیمت این محصولات وجود دارد این است که با توجه به نوسانات موجود در بازار، ممکن است قیمت آنها به صورت روزانه و حتی لحظهای تغییر کند. از این رو حتماً قبل از خرید، قیمت آنها را استعلام کنید.
- پایان پیام