اگر احساس کردید خودرو ایرادی پیدا کرده است، آن را نادیده نگیرید! رسیدگی بهموقع بسیار مهم است؛ زیرا یک مسئله جزئی ممکن است با سهلانگاری و پشتگوشانداختن به مشکلی بزرگ تبدیل شود. توجهنکردن به ایرادات خودرو، دو موضوع مهم را در پی دارد که یکی متحمل هزینههای زیاد شدن و دیگری، بهخطرافتادن امنیت است.میتوان گفت نگهداری مداوم از اتومبیل، بهترین راه برای کاهش هزینهها و محافظت از سرنشینان در هنگام رانندگی است. در این بین، یک بخش مهم از فرآیند مراقبت از اتومبیل، شناخت شایع ترین ایرادات خودروها است. درحقیقت، اگر بتوانید شایع ترین ایرادات خودروها را بشناسید، همیشه یک گام جلو هستید.
در این مقاله، به 11 ایراد رایج خودروها اشاره کردهایم. درصورتی که میخواهید بیشازپیش با مشکلات فنی اتومبیل آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید:
1- روشن شدن چراغ چک
اولین چیزی که باعث میشود احساس کنید خودرو دچار مشکل شده است، روشنشدن چراغ چک است. وقتی ECU خودرو (واحد کنترل موتور) کد خطایی را که توسط یک سنسور ایجاد شده است، تشخیص میدهد، چراغ چک خودرو روشن میشود. از آنجایی که بیش از 200 کد هشدار احتمالی وجود دارد، مراجعه به تعمیرکار مجرب و بررسی دلیل روشنشدن چراغ هشداردهنده، بهترین روش برای تعیین منبع مشکل و انجام تعمیرات مرتبط است.
2- صافشدن لاستیکها (ازبینرفتن عاج لاستیک)
صافشدن لاستیکها یکی از شایع ترین ایرادات خودروها است. ازبینرفتن عاج لاستیک میتواند مسائل مربوط به ایمنی را در پی داشته باشد. به عنوان مثال، لاستیکهایی که بیش از حد فرسوده شدهاند، باعث میشوند تا خودرو به سختی متوقف شود و در زمان بارندگی خطر بیشتری برای پدیده هیدروپلنینگ ایجاد کنند.
برای اطمینان از ساییدگی یکنواخت، بهتر است هر 5 هزار کیلومتر برای جابهجایی لاستیکهای خودرو اقدام کنید؛ به این معنا که جای دو چرخ عقب یا جلو با یکدیگر عوض شود. هنگامی که جای لاستیکها عوض شود، مکانیکها قادر خواهند بود مسائل دیگری را که سرعت ازبینرفتن عاج لاستیک را تسریع میکنند، کشف کنند.
3- خرابی دینام
دینام قطعهای در وسیله نقلیه است که پس از روشنشدن خودرو، تمام سیستمهای الکتریکی را روشن نگه میدارد. همچنین وظیفه تامین شارژ باتری را نیز بر عهده دارد. وقتی دینام خراب میشود، در نهایت باعث ازبینرفتن زودرس باتری و سایر مشکلات جانبی میشود.
بدون دینام، خودرو تمام انرژی خود را از باتری میگیرد و ممکن است باعث تخلیه زودهنگام باتری و ازکارافتادن خودرو شود؛ بنابراین مهم است که دینام را قبل از خرابشدن تعویض کرد. انجام بهموقع سرویسهای دورهای، میتواند از ایجاد این مشکل جلوگیری کند.
4- جوشآوردن خودرو
یکی دیگر از شایع ترین ایرادات خودروها، جوشآوردن خودرو است. جوشآوردن زمانی رخ میدهد که موتور بهدرستی خنک نشود. دلایل زیادی مانند نشتی در سیستم خنککننده، نشتی در رادیاتور، پارگی و سوراخشدن شیلنگها، خرابی ترموستات، ازکارافتادن فن رادیاتور، شکستگی پمپ آب و موارد دیگر میتوانند عامل جوشآوردن خودرو باشند.
در بیشتر اتومبیلهای مدرن، سیستم خنککننده بسیار پیچیده است و از چندین سنسور تشکیل میشود که دمای خنککننده و سایر اجزا را کنترل میکنند. در هر صورت، اگر موتور اتومبیل بیش از حد گرم میشود و آمپر دما به طور غیرعادی بالا میرود، ضروری است خودرو را سریعاً به تعمیرگاه ببرید تا از ایجاد مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید.
5- مصرف زیاد سوخت
وقتی موتور درست کار کند، سوخت را به اندازه معقول میسوزاند و به مصرف سوخت بهینه کمک میکند. بااینحال، چندین قسمت سیستم سوخترسانی مانند فیلترهای سوخت، فیلترهای هوا، سنسورهای مپ و سنسورهای اکسیژن در نهایت کثیف یا فرسوده میشوند. همچنین موارد دیگری مانند عدم تعادل لاستیک یا باد کم، مشکلات سیستم تعلیق یا عدم تعویض بهموقع روغنها نیز در مصرف زیاد سوخت تأثیرگذار هستند.
اگر این اتفاقات قبل از تعویض یا برطرف کردن مشکل رخ دهد، باعث میشود موتور بیش از حد معمول سوخت مصرف کند؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم بیشازپیش به مقدار مصرف سوخت اتومبیل دقت کنید.
6- صدای جیرجیر و جیغکشیدن
مانند هر قسمت متحرک خودرو، سیستم ترمز نیز بعد از مدت زمان مشخصی فرسوده میشود. وجود ترمزها برای متوقفکردن خودرو ضروری هستند؛ بنابراین در صورت بروز هرگونه علائم از قبیل جیرجیر، جیغکشیدن (اصطکاک بین دو قطعه که در اینجا به لنتهای خودرو مربوط میشود) و نرمشدن پدال ترمز، خودرو باید در اسرع وقت توسط یک مکانیک حرفهای بررسی شود.
در اغلب مواقع صدای جیرجیر به مشکلات جزئی مربوط میشود. اگر این صداها به لنتهای خودرو ارتباط دارند، در تعویض آنها تعلل نکنید.
7- خرابی باتری
خرابشدن باتری یکی از شایع ترین ایرادات خودروها است. بیشتر باتریها حدود دو تا سه سال یا 80000 کیلومتر عمر میکنند (این مورد درباره باتریهای ایرانی و خارجی متفاوت است)، اما خرابی باتری معمولاً در اثر کاهش آمپر یا جریان الکتریکی تشخیص داده میشود.
با ازدسترفتن توانایی باتری در حفظ شارژ، به طور طبیعی باتری به پایان عمر خود نزدیک میشود. دینام خراب، سنسور دمای باتری یا سایر اجزای سیستم شارژ نیز میتوانند خرابی باتری را تسریع کنند. پیشنهاد میکنیم هر 80000 کیلومتر یا هر سه سال باتری اتومبیل خود را تعویض کنید، حتی اگر علائم آسیب قطعی دیده نشوند.
۸ – ریپزدن خودرو
هنگامی که هوا و سوخت بهدرستی در محفظه احتراق مخلوط شوند، موتور بهترین عملکرد را از خود نشان میدهد. برای آنکه این فرآیند به شکلی کارآمد عمل کند، تعدادی از اجزای سیستم سوخت و احتراق باید با هم کار کنند.
ریپزدن یا پِتپِتکردن خودرو که از شایع ترین ایرادات خودروها است و اغلب افراد آن را تجربه کردهاند، به دلیل عملکرد نادرست اجزای سیستم سوخت و احتراق پدید میآید. مهمترین دلایل ریپزدن خودرو به شرح زیر هستند:
گرفتگی مسیر خروج دود
خراببودن مدار جرقه
خراببودن شمعها، وائرها و کوئل
مناسبنبودن نسبت مخلوط بنزین و هوا
تنظیمنبودن موتور
وجود مشکل در سیلندرها
9- خرابی موتور استارت
استارت وظیفه روشنکردن خودرو را بر عهده دارد. درحقیقت، استارت یک موتور الکتریکی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی دوار تبدیل میکند. وقتی این قطعه خراب شود، معمولا به این دلیل است که سولنوید استارت آسیب دیده است یا یک خطای الکتریکی در رله استارتر رخ داده است.
اگرچه میتوان قبل از خرابشدن، موتور استارت را تعویض کرد، اما پیشبینی زمان وقوع این امر دشوار است. یکی از علائم مهم در خرابی موتور استارت، شنیدن صدای تق بعد از استارتزدن و رفتن برق پشت آمپر است. با سرویس سالانه خودرو، میتوان مشکل را قبل از رخدادن شناسایی کرد.
10- لرزش فرمان
یکی دیگر از شایع ترین ایرادات خودروها، لرزش فرمان است. چندین مسئله میتوانند باعث لرزش فرمان هنگام رانندگی شوند.
اگر این مشکل بلافاصله پس از شروع حرکت اتفاق بیفتد، یاطاقان چرخ یا اجزای سیستم تعلیق آسیب دیدهاند. اگر در سرعت بالا لرزش فرمان رخ دهد، به طور معمول، مشکل تعادل لاستیک یا چرخ وجود دارد؛ حتی ممکن است این لرزش را تنها هنگام فشردن پدال ترمز حس کنید. در مجموع، هر مسئلهای که روی عملکرد فرمان خودرو تأثیر بگذارد، ایمنی راننده و سرنشینان را در جاده به خطر میاندازد؛ پس با مشاهده این مشکل، سریعاً باید به دنبال رفع آن باشید.
11- دود غیرعادی اگزوز
دود غیرمعمول اگزوز اتومبیل خبر خوبی نیست. درحقیقت، این مشکل را میتوان از طریق رنگ دود تشخیص داد که به شرح زیر است:
دود سفید یا خاکستری: دود سفید نشان میدهد که مایع خنککننده همراه با سوخت در حال احتراق است و در جایی از بلوک موتور، سَرسیلندر و واشر سرسیلندر نشتی وجود دارد.
دود آبی: دود آبی نشاندهنده وجود نشتی در مهروموم سوپاپ یا فرسودگی حلقههای پیستون است که باعث نفوذ روغنموتور به محفظه احتراق و سوختن روغن همراه با سوخت شده است.
دود سیاه: در لحظه اولیه روشنشدن خودرو، دود سیاه میتواند ناشی از تولیدات احتراق باشد و اگر با گرمشدن موتور برطرف شد، جای نگرانی نیست، اما در صورت ادامهدارشدن، ممکن است ناشی از ورود سوخت اضافی به سیلندرها، نبود هوای کافی یا عدم کارکرد صحیح سیستم جرقهزنی باشد که باعث میشود سوخت به خوبی نسوزد.
کلام آخر
تمام اتومبیلها برای کارکردن، به تعمیر و نگهداری نیاز دارند. حتی وقتی سرویسهای دورهای خودرو را به طور منظم انجام میدهید، باز هم ممکن است مشکلاتی ایجاد شود. مدل اتومبیل و سبک رانندگی، میتواند خودرو را درگیر انواع و اقسام مشکلات کند. در هر حال، شناخت شایع ترین ایرادات خودروها، همان چیزی است که باید به عنوان مهمترین بخش از اصول نگهداری منظم خودرو مورد توجه قرار دهید.
- پایان پیام