👨💻 در گذشته بیشتر از آب خالص برای انتقال حرارت داخلی موتور به رادیاتور استفاده می شد که مشکلاتی را در بر داشت. با توجه به نقطه انجماد آب (صفر درجه سانتیگراد) و نقطه جوش آب (یکصد درجه سانتیگراد)، آب در دماهای بسیار کم و یا بسیار زیاد کاربرد خود را به عنوان مایع خنک کننده از دست می دهد. همچنین منجمد شدن آب همراه با افزایش حجم آن است که این پدیده در مجاری خنک کننده موتور سبب ترکیدگی و شکست می شود. و از طرف دیگر قطعات آلومینیومی بدنه موتور در شرایط کارکرد موتور به اندازه ای گرم می شود که مشکل خوردگی به وجود می آید. استفاده از آب خالص باعث رسوب ناشی از املاح موجود در آب برروی محل های خورده شده در رادیاتور می شود و از نمایان شدن این نقاط جلوگیری می کند. برای جلوگیری از یخ زدن آب داخل موتور و رادیاتور در هوای سرد زمستان و یا جوش آوردن در فصل تابستان که موجب خسارت زیادی در موتور و رادیاتور می شود از ضدیخ استفاده می شود. جنس ضدیخ باید به گونه ای تهیه شود که اثر نامطلوب بر روی قطعات یاد شده را نداشته باشد. محلول ضدیخ در سیستم خنک کننده از منجمد شدن مایع موجود در سیستم جلوگیری و بلوک سیلندر را از خطر ترکیدن محافظت می کند.
ضدیخ ها موادی هستند که در سیستم های خنک کننده و در رادیاتورهای موتورهای احتراق داخلی برای حصول اطمینان از جریان داشتن مایع در درجات کم حرارتی به منظور جلوگیری از خسارت ناشی از تشکیل یخ به کار برده می شود. ضدیخ سیالی است که از ترکیب یک سیال پایه (معمولا اتیلن گلیکول (Ethylene Glycol) ) و مواد افزودنی به منظور جلوگیری از خوردگی، زنگ زدگی، کف کردن و بهبود کیفیت، آب و رنگ تشکیل شده است. به طور کلی اجزای تشکیل دهنده مایعات خنک کننده موتور عبارتند از: سیال پایه، بازدارنده های خوردگی، مواد ضد کف، آب و رنگ مخصوص. وظیفه اصلی ضدیخ، جلوگیری از خوردگی در اجزای موتور است، علاوه بر این ضدیخ همزمان با دفع حرارت تولید شده، تعادل حرارتی را در کل موتور برقرار می کند. به بیان ساده تر از یخ زدگی یا جوش آوردن موتور در فصل سرد و گرم سال جلوگیری می کند.
وجود مشکلاتی مانند سختی بالای آب، تولیدکنندگان معتبر را ملزم به تولید خنک کننده هایی فاقد ترکیبات فسفر کرده است. زیرا کلسیم و منیزیم موجود در آب سخت، با بازدارنده های فسفاته واکنش داده و فسفات منیزیم و یا کلسیم تولید می کنند که معمولاً به صورت رسوب بر روی بدنه داغ موتور نشست می کنند و این امر باعث اتلاف حرارت و یا ایجاد خوردگی می شود.
نکته بسیار مهم این است که ضدیخ را نباید فقط در فصل سرد سال استفاده کرد، بلکه باید در تمام طول سال و آن هم به دلیل اهمیت حفظ موتور از خوردگی، مورد استفاده قرار داد. نتیجه اینکه مهم ترین وظیفه ضدیخ، محافظت از خوردگی در موتور، بخصوص در فصل های گرم سال است. پس باید به خاطر داشته باشیم که وجود ضدیخ در موتور در تمام طول سال اهمیت بسیار زیادی برای حفظ دوام موتور دارد. لذا تولید کنندگان این ترکیب شیمیایی نام »ضدیخ ضدجوش ضد زنگ« را برای این محصول انتخاب کرده اند.
مایعات خنک کننده مناسب موتور لازم است ویژگی های زیر را دارا باشند:
• این مایعات باید قادر به پایین آوردن نقطه انجماد آب تا حداقل دمای ممکن در فصل زمستان باشند.
• از نقطه جوش بالایی برخوردار بوده و در درجه حرارت بالا، رسوب نکنند.
• باید از نظر شیمیایی و کارکرد پایداری کافی داشته باشند.
• روی لاستیک های مصرفی در سیستم و همچنین روی رنگ بدنه خودرو اثر نامطلوب نداشته باشند.
• حرارت را به خوبی منتقل کرده و هیچگونه اثر نامطلوبی روی تبادل حرارتی در سیستم خنک کننده نداشته باشند.
• دارای کمترین اثر سمی باشند و آتشگیر نباشد.
• ضریب انبساط پایین داشته باشند.
• در دماهای پایین گرانروی کم و قابل قبول داشته باشند.
• بیشترین حفاظت را در برابر خوردگی فلزات مورد استفاده در سیستم خنک کننده داشته باشند.
- پایان پیام